Министерският съвет прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната

...
Министерският съвет прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната
Коментари Харесай

Министерският съвет разшири Закона на правната помощ


Министерският съвет прие Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ, който е изключително важен, защото той постановява, че никой не може да бъде лишен от правораздаване, в случай че е безпаричен или жертва на принудител, или на трафикант на хора, съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

Този закон е значим освен за тези, които се употребяват от правна помощ, само че и за ползите на правораздаването като цяло, защото в доста от процесите отбраната е наложителна и без нея не може да се състои произвеждане, уточни Зарков. Развитието на икономическите, публичните връзки и институциите прави по този начин, че е належащо използването на правната помощ да се разшири, освен това в две направления. От една страна би трябвало да се разшири предметния й обсег - защо може да се употребява правната помощ, а въпреки това - да се увеличи кръгът от хора, които могат да се употребяват от правна помощ, изясни Крум Зарков. Той напомни, че до момента правна помощ можеше да се употребява единствено пред съда.

Министерският съвет (МС) утвърди от тук нататък правна помощ да се употребява в по-общ проект, в това число пред администрацията. Тя би трябвало да помогне на обществено слабите, уязвимите или жертвите, да им спомага за приемане на документи за оборване на решения на администрацията, за посланичество пред институции като Комисията за отбрана от дискриминирането, Комисията за отбрана на потребителите, Държавната организация за бежанците и други Правната помощ би трябвало да оказва помощ за различните начини за решение на разногласия каквито са арбитражът и медиацията, сподели министърът.

Предлага се към кръга жители, които в този момент се употребяват от тази опция, да се прибавят и тези с ментални и физически увреждания, хората под забраняване, търсещи интернационална протекция или сложени под такава протекция. Предвижда се също от тази помощ да може да се употребява от лица, навършили 21 години по обвързване за прехрана, зародила преди навършването на тази възраст, обясни още Зарков. Този законопроект беше следващият по Плана за възобновяване и резистентност, остават още няколко такива, които уповавам се другата седмица да бъдат признати по същия метод, добави той.

Служебният министър осведоми за различен значим законопроект, утвърден през днешния ден от Министерски съвет, обвързван с наказателна процедура стартирана против България от Европейската комисия по доста тежък и значим въпрос.

Той сподели, че от 2008 година наказателното ни законодателство не е приведено в сходство с рамковото решение на Европейския съюз по отношение на битката против избрани форми и прояви на принуждение и ксенофобия. В момента в нашето законодателство се плануват по-тежки санкции за ликвидиране и телесни повреди, когато са осъществени от расистки и ксенофобски подбуди. Предлагаме същият метод да бъде прибавен, когато става дума за похищение, незаконно отнемане от независимост, насила, закана, следене, засегнатост, опозоряване на набожен храм или подбудителство на закононарушения и палежи, когато те са предизвикани от расизъм или ксенофобия, заяви министър Зарков.

Предлага се наказателна отговорност категорично да се носи за обществено оправдаване, отказване или жестоко омаловажаване на закононарушенията, осъществени по време на и по отношение на национал-социалистическия режим. Тези законови промени би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание. Ако обаче те не бъдат признати навреме, страната ни рискува да бъде глобена по наказателните процедури и да загуби опцията да се възползва в точния момент от средствата, планувани по Плана за възобновяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР